sâmbătă, 11 februarie 2012

Viziunea terapeutică

Abordarea noastră terapeutică este una integrativă, se bazează pe utilizarea unor strategii psihoterapeutice personalizate, tehnici şi construcţii, pentru rezolvarea diverselor situaţii cu care se confruntă clienţii, pornind de la metodele specifice mai multor şcoli de psihoterapie. În demersul terapeutic luăm în considerare atât  factorii comuni care asigură eficacitatea psihoterapiei (de exemplu, relaţia terapeutică), cât şi aplicarea metodelor sau a tehnicilor de intervenţie care s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru o anumită problematică.

Intervenţia terapeutică este flexibilă, creativă şi adaptabilă la nevoile fiecărui client.

Abordarea integrativă oferă o viziune nouă, amplă despre tratamentul psihoterapeutic. Plecând de la conceptualizarea sistemică a fiinţei umane, de la conceptul corp-minte-spirit, prin abordarea integrativă se obţine o înţelegere unitară a complexităţii fiinţei umane, în ansamblul funcţionalităţii manifestărilor sale.

Strategia psihoterapeutică integrativă include mai multe niveluri considerate semnificative: contextual-experienţele de viaţă, cognitiv, emoţional, fiziologic şi comportamentale şi urmăreşte ca resursele personale să fie maximizate, ţinând cont de limitele fiecărui individ şi condiţiile exterioare.

În accepţiunea noastră, relaţia terapeutică este semnificativă în egală măsură pentru client şi pentru terapeut şi se construieşte pe cunoaştere şi înţelegere. Considerăm, de asemenea, ca fiind de mare importanţă asigurarea unui cadru terapeutic potrivit, în care dezvoltarea şi vindecarea pot avea loc într-un spaţiu intersubiectiv creat împreună de către client si psihoterapeut.